5 Şubat 2011 Cumartesi

Çocuğumuz Nekadar Önemli?

   Bu soru sorulduğunda akan sular durur.  Çocuklarımız mutlaka çok önemlidir. Bundan şüphelenmeye kimsenin hakkı yok. Ama kuru bir ifadeyle bunu kanıtlayamazsınız. Davranışlarınız ve konuşmalarınız bu düşüncenizi destekliyor mu? Bu sorunun cevabı evet ise işte o zaman inandırıcı olursunuz.
   Çocuğun kendini değerli hissetmesi için ne yapıyoruz? Kendini güvende hissetmesi için hangi çabalar içindeyiz? Düşüncelerini ne kadar önemsiyoruz? Kararlarını uygulamak istediklerinde, sabır gösterebiliyor muyuz? Kararlarımıza bir itirazları olduğunda, onları sonuna kadar dinleme olgunluğunda mıyız? Bu soruları daha da çoğaltabiliriz. Cevaplarını ararken kaçına evet dediğimiz önemli.
    Çocuğumuz okuldan gelirken kendisini kapıda güleryüzlü karşılıyorsak, çantasını sırtından alıp içeriye hafiflemiş bir biçimde girmesine yardımcı oluyorsak, herhangi bir zamanda, soru sorduğunda; ne kadar önemli işimiz olursa olsun, ertelemeden anında cevaplıyorsak,  çocuğumuzun kendini değerli hissetmesi için üzerimize düşen sorumluluğun büyük bölümünü yerine getirmiş oluruz.
   Karşılaştıkları güçlükleri aşmalarında kendilerine fırsat vermeliyiz. Çözümsüzlüklerde, desteğimizi arkalarında görmeleri, kendilerini güvende hissetmelerini sağlar. Ama bu destek korumacılıkla karıştırılmamalıdır. Kişiliğinin oluşmasında, korumacılığın olumsuz etkilerini asla unutmamalıyız.
    Düşüncelerini önemsemeli, aile içinde alınan karalara onları da ortak etmeliyiz. Eve alınan bir eşyada, onların fikrine de başvurulmalı, doğru bulunduğuna karar verilirse, onların düşüncesi doğrultusunda davranılarak aile içinde önemsendikleri fikri aşılanmalıdır.
    Herhangi bir konuda kararlarını açıkladıklarında, olumsuz davranış içine girip, peşinen karşı çıkmak yerine, tartışarak kararın anlaşılmasına ve olgunlaşmasına yardımcı olmalı, eğer uygun bulunuyorsa, yüreklendirerek lider kişiliklerinin gelişmesine olanak hazırlamalıyız.
    Verdiğimiz bir karara itiraz ettiklerinde; hemen saygısızlık yapıyor gibi algılayarak kestirip atmamalı, düşüncesini sonuna kadar dinleme sabrını mutlaka göstermeliyiz. Kararımıza neden karşı çıktığını anladıktan sonra, uygun bir anlatımla ikna etme yolunu seçerek olabilecek kırgınlıkların önüne geçmeliyiz.
     Bu yazılanların, aile bütünlüğünün devamında olduğu kadar, çocuklarımızın gelecekteki başarılarının ve sağlam kişiliklerinin oluşmasında da çok önemli  olduğu tartışılmaz bir gerçektir.
     Sağlıklı bir toplum yaratmak için, sağlam kişilikli bireyler yetiştirmemiz gerektiğini unutmayalım.
                                                                         Ali Akdoğan




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder